Naujas Vaikų ir paauglių dienos centras stengsis patenkinti paslaugos „badą“ | Asmens sveikatos klinika | psichoterapijos ir psichoanalizės centras

Naujas Vaikų ir paauglių dienos centras stengsis patenkinti paslaugos „badą“

  • en
  • Registracija internetu

    Mokamos paslaugos

    Nemokamos paslaugos

    Naujas Vaikų ir paauglių dienos centras stengsis patenkinti paslaugos „badą“

    Penktadienis spalio 29, 2021
    K. Plėšnytė-Čapkauskienė
    Vaikų ir paauglių psichiatrė

    Nuo lapkričio mėnesio pagalba įvairius psichikos sunkumus patiriantiems vaikams ir paaugliams taps prieinamesnė – psichoterapijos ir psichoanalizės centre „Asmens sveikatos klinika“ pradeda veikti naujas Vaikų ir paauglių dienos centras. Jame bus teikiama kompleksinės pagalbos šeimai paslauga, orientuota į emocijų, elgesio, nuotaikos ir nerimo spektrų sutrikimų turinčius paauglius. Klinikoje dirbančių specialistų teigimu, taip stengiamasi atliepti klinikos pacientų prašymą suteikti rinkoje taip trūkstamą paslaugą paaugliams ir jų tėvams.

    „Jautėme didžiulį kompleksinės paslaugos įvairius psichikos sunkumus patiriantiems paaugliams ir jų tėvams poreikį, bene „badą“, kurį ir stengiamės numalšinti. Iki šiol pagalbos prašantiems paaugliams pagalbos tekdavo laukti ištisus mėnesius. Tikrai ne naujiena, kad ir visa karantino situacija nepagerino vaikų ir paauglių psichinės būklės, taigi poreikis veikiausiai tik augs“, – pasakoja „Asmens sveikatos klinikos“ vaikų ir paauglių psichiatrė Kamilė Plėšnytė-Čapkauskienė.

    Darbas grupėse – pagal amžių ir sunkumus

    Nuo lapkričio mėnesio veiksiančiame Vaikų ir paauglių dienos centre komandoje dirbs visi reikiami specialistai – vaikų psichiatras, psichologas ir socialinis darbuotojas. Po paciento priėmimo, psichodiagnostinių tyrimų ir pirmos išplėstinės konsultacijos bendradarbiaudami specialistai sudarys tolimesnės pagalbos planą. Jie glaudžiai bendraus ir viso gydymo metu, dalinsis pastabomis, prireikus koreguos gydymo planą.

    „Toks gydytojų bendradarbiavimas padeda parinkti kiekvienam vaikui ar paaugliui tinkamiausią gydymo būdą, apsaugo nuo papildomo streso, guldant į ligoninę. Pats gydymas dažniausiai trunka apie tris savaites, per kurias pacientas individualiu, jam paskirtu, grafiku lankosi pas psichiatrą bei psichologą. Papildomai lanko psichologinių įgūdžių ir socialinio darbuotojo vedamą socialinių įgūdžių grupes. Patogu, kad visas gydymas, pradedant pirminiais tyrimais, baigiant individualiomis konsultacijomis ir darbu grupėse, vyksta po pamokų, tad vaikas ar paauglys neturi „iškristi“ iš mokyklos rutinos, gulėti ligoninėje – po užsiėmimų jis grįžta namo“, – sako K. Plėšnytė-Čapkauskienė.

    Specialistės teigimu, ypač svarbu paminėti, kad vaikai ir paaugliai darbui grupėse skirstomi, atsižvelgiant į jų amžių ir patiriamus sunkumus, ko dėl paslaugos trūkumo rinkoje iki šiol dažniausiai nepavykdavo užtikrinti. Šios papildomai vykdomos psichologo ir socialinio darbuotojo vedamos socialinių įgūdžių grupės labai svarbios – padeda paauglių socialinei readaptacijai, gerina jų bendravimo įgūdžius. Prireikus gali būti skiriamas ir medikamentinis gydymas. Galimas ir paskirto gydymo pratęsimas arba paciento nukreipimas tolimesnei tęstinei psichoterapijai.

    Užsiėmimai – ir tėvams

    „Asmens sveikatos klinikos“ Vaikų ir paauglių dienos centras, viliamasi, patenkins ir tęstinius sunkumus išgyvenančių vaikų bei paauglių tėvų poreikius – veiks ir jiems skirtos grupės, bus teikiamos konsultacijos. Tai leis tėvams geriau suprasti esamas problemas, jų priežastis ir galimus sprendimo būdus, tolimesnius veiksmus.

    „Pirmiausia tėvai jiems skirtose grupėse bus edukuojami – juk labai dažnai sunku suprasti, kas ir kodėl vyksta su jų vaiku, kokie galimi gydymo būdai ir jų efektyvumas. Tad tėvams bus suprantamai paaiškinamos ir su jais aptariamos konkrečios su jų vaiko diagnoze susijusios rekomendacijos. Taip pat vyks psichologo ir socialinio darbuotojo moderuojami tėvų savitarpio pagalbos užsiėmimai, kuriose tėvai tiesiog galės pasidalinti savo sunkumais su kitais panašias problemas išgyvenančiais tėvais. Labai svarbu tokiose situacijose jausti bendrystę“, – teigia vaikų ir paauglių psichiatrė.

    „Asmens sveikatos klinikos“ Vaikų ir paauglių centras įsikūręs Vilniuje. Į centro specialistus įvairius psichikos sunkumus patiriantys vaikai ir paaugliai bei jų tėvai gali būti nukreipti psichiatro po planinės apžiūros arba kreiptis tiesiogiai, užpildę registracijos formą internetu www.asklinika.lt arba telefonu +370 652 11903.

    Registracija internetu
    Mokamos paslaugos
    Nemokamos paslaugos
    x
    Siekdami pagerinti Jūsų naršymo patirtį lankantis www.asklinika.lt svetainėje, naudojame slapukus (angl. cookies) – tai nedidelės informacijos rinkmenos, kurias jūsų naudojamo įrenginio naršyklė priima iš svetainės kurioje lankotės. Surinkta informacija iš slapukų mums padeda efektyviau nustatyti naršymo įpročius, veiksmus bei nustatymus (pvz., kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), o jums nereikia jų kaskart pasirinkti lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose. Kad interneto svetainė veiktų, nebūtina leisti naudoti šiuos slapukus, bet sutikus su slapukų politika, naršyti jums bus paprasčiau. Išsamesnė informacija suteikiama www.AllAboutCookies.org . Galite ištrinti visus jau esančius jūsų kompiuteryje slapukus, o dauguma naršyklių nustatytos taip, kad slapukai nebūtų įrašomi jūsų įrenginyje. Su slapukais susijusi informacija nenaudojama jūsų tapatybei nustatyti ar kitais nei pirmiau aprašytais tikslais. Daugiau apie slapukus ir kaip jų atsisakyti - privatumo politikoje.Sutinku